May 25, 2021

Kvalitetne žive meje

Živa meja zagotovo služi, kot odlična pregrada med vašim dvoriščem in radovednimi pogledi. Živa meja vam nudi zasebnost in brezskrbno uživanje na vašem dvorišču, saj vam ne bo potrebno skrbeti, če vas kdo opazuje. Živo mejo oblikujemo z rednim striženjem, zato v njej lahko rastejo samo tista drevesa, grmovnice in iglavci, ki morajo dobro prenesti striženje. Višina žive meje se lahko giblje od 4 metre naprej.

Oblika žive meje in njena rast

Večina ljudi se odloči samo za eno vrsto žive meje. Tudi ta izbira je lahko zanimiva, če jo znate pravilno in ustrezno oblikovati. Zelo pogosta je izbira medvejke, te imajo zelo lepo obliko. Po cvetenju je potrebno ovenelo cvetje porezati. Na obrobju vrta naj rastejo predvsem  visoke rastline, znotraj pa lahko prostor razdelite z nizko živo mejo iz pušpana.

Cena žive meje je odvisna predvsem od tega, za katero vrsto rastline se odločite. Najbolj primerne so ciprese, pušpan, lovorikovec in ognjeni trn. Za posamezno sadiko boste odšteli nekje od  1-40 €, nekoliko cenejše  pa so manjše sadike, ki potrebujejo veliko več časa, da zrastejo do pričakovane višine.

Lovorikovec, kot najboljša izbira za začetniško živo mejo

Živa meja mora biti kakovostna in gosta. Predvsem pa je zaželeno, da je enostavna za vzdrževanje saj si nihče ne želi ob natrpanem urniku in vsakdanu preživeti še toliko časa na vrtu, da bi ga uredil. Lovorikovec je priljubljen sploh zato, ker je najhitreje rastoča zimzelena živa meja. Torej, če želite hitro rastočo, zanesljivo rastlino za vašo živo mejo, je lovorikovec zagotovo  prava  in popolna izbira. 

Pomembna lastnost lovorikovca pri izbiri za živo mejo je tudi, da je praktično neprehoden po parih letih. Zatorej se ga lahko uporabi tudi namesto kovinske ali lesene ograje. Vzdrževanje lovorikovca, kot žive meje ni zahtevno in je zato primerno tudi za začetnike oziroma za tiste ljudi, ki temu ne želijo posvečati veliko časa.