May 25, 2021

Lesene skeletne hiše so zgrajene iz lepljenega lesa

V Sloveniji imamo lesa v izobilju, saj je njena pokrivnost z gozdovi kar 60 %. Ker pa je les zelo trpežen, trajnostni in naraven gradbeni element, se ga vse pogosteje uporablja tudi na področju gradnje. Sprva je bila uporaba lesa predvsem posledica njegove dostopnosti, danes pa je cenjen predvsem zaradi svojih pozitivih lastnosti.

Les je naraven, človeku prijazen, elastičen, trden in edini naravno obnovljivi material. Je dober izolator, ne škodujejo pa mu niti temperaturne razlike. Pri gradnji je cenjen predvsem zaradi svojih mehanskih lastnosti, zato ni nič presenetljivega, da se ga uporablja za skeletne hiše, ki so med uporabniki vedno bolj priljubljene.

Gradnja skeletnih hiš je v celoti suhomontažna in hitra

Zunanji izgled skeletnih hiš je že na prvi pogled drugačen od klasične gradnje. Les je tisti gradbeni material, ki pomeni takšnim objektom dodano vrednost. Pri skeletnih hišah sestavljajo konstrukcijo leseni pokončniki in prečniki, ki so med seboj povezani z natančnimi spoji in vijaki. 

Celotna konstrukcija je popolnoma samostojna in predstavlja tako imenovani skelet tovrstnih hiš. Z notranje in zunanje strani so na skelet pritrjene lesen lepljene plošče, ki pripomorejo k dodatni stabilnosti, trdnosti in protipotresni varnosti. Vsa dela v skeletni hiši so suhomontažna kar pripomore k hitrejši gradnji.

Prednosti skeletnih hiš navdušujejo mnoge uporabnike

Poleg bistveno hitrejše gradnje se skeletne hiše odlikujejo tudi po drugih pozitivnih lastnostih, ki predstavljajo dodatno prednost tovrstnega načina gradnje. Med njimi so zagotovo okolju bolj prijazni materiali in visoka izolativnost lesa. 

Vanje se vgrajuje izolacija iz lesnih vlaken in celuloze, kar pripomore k odlični izolaciji pozimi in kakovostnemu naravnemu ščitu pred vročino poleti. Zaradi tega imajo skeletne hiše bistveno višjo energijsko vrednost, kar prinaša manjše stroške ogrevanja, poleti pa prihranimo pri nabavi nepotrebnih klimatskih naprav. V celoti gledano je bivanje v skeletnih hišah izjemno udobno in ugodno za naše počutje.