April 12, 2021

Okrasne sedežne blazine in dodatki za dom

Čeprav se pri izbiri opreme za dom pogosto posvečamo predvsem nujnim funkcionalnim lastnostim, ne moremo preprosto zanemariti tudi estetske vrednosti, ki jo imajo dekorativni izdelki. Kar nekaj takšnih predmetov imamo na voljo, najbolje pa se gotovo obnesejo tisti, ki prinašajo kombinacijo funkcionalnih in estetskih odlik. To je lahko sedežna blazina, ki jo s pridom izkoristimo v različnih situacijah, vedno pa ima tudi lep vpliv na vizualno podobo prostora in pohištva v njem.

Pomembno je seveda, da se ne osredotočamo le na dekorativno funkcijo, razen če prav namenoma izbiramo posebno dekoracijo. Pri izdelkih za dom ciljamo na kombinacijo, ki bo v praksi prinesla kar najboljši učinek. Tako so lahko tudi okrasne blazine zelo posrečen dodatek, a le, če jih uporabljamo v namen, za katerega so prilagojene. Ne morejo recimo nadomestiti ergonomskih vzglavnikov, ki jih uporabljamo za spanje. To velja tudi za druge podobne dekorativne izdelke, pri katerih lahko izkoristimo različne uporabne funkcije.

Prav tako z dekoracijo ne smemo pretiravati. V nekaterih primerih resda potrebujemo več kosov dekorativne opreme, a včasih je kakšna blazina tudi preveč in nam bo le v napoto, medtem ko ne more ponuditi kakšnih posebnih prednosti v prostoru, kjer jo uporabljamo. Predvsem v spalnici se je bolje držati minimalističnih načel, da nimamo na postelji nepotrebne navlake, ki nam krati spanec. Vseeno imamo kar nekaj možnosti za dekoracijo tudi v spalnici, če pobrskamo med ustrezno opremo.

Okrasna blazina in dekoracija za spalnico

Na postelji ne moremo veliko prostora žrtvovati za opremo, ki ne pripomore k mirnemu in udobnemu spanju. Pri uporabi dodatkov se lahko izkaže obratno – ti predmeti bodo v napoto in lahko kratijo spanec. Tako pri dekoraciji spalnice nimamo vedno popolne svobode pri izbiri izdelkov, temveč moramo biti zelo previdni.

Okrasna blazina ne sodi na posteljo, lahko pa s pridom izkoristimo pestro variacijo čudovitih vizualnih učinkov, ki jih ponujajo domiselni kompleti posteljnine. Ti vključujejo prevleko za vzglavnike, tako da lahko povsem spremenimo podobo vzglavnika, ne da bi morali omejevati njegovo uporabno vrednost. Seveda imamo na voljo celovite komplete, ki tudi sicer močno popestrijo izgled postelje in vplivajo na vizualno podobo celotne spalnice.

V spalnici naj okrasna blazina dopolnjuje dekoracijo, ne opreme na postelji

Posteljnina ima velik potencial za uporabo v dekorativne namene, čeprav seveda mislimo predvsem na funkcionalnosti te opreme. A to so večji kosi, ki hitro padejo v oči. Prevleka za posteljo lahko povsem spremeni izgled spalnice, prav tako imajo lahko tak učinek dekorativne odeje. Priljubljena so pregrinjala, ki imajo visoko estetsko vrednost, hkrati v hladnih nočeh prispevajo tudi nekaj topline. Navsezadnje pa vsak element posteljnine že ima svojo vlogo pri oblikovanju harmonije vizualnih podob v spalnici, to velja tako za prevleke za vzglavnik kot za druge prevleke, rjuhe in odeje. Prevleka za posteljo je lahko ključni element, ki narekuje vizualno podobo celotnega prostora.

S premišljeno izbiro posteljnine se lahko izognemo potrebi po kakšnih posebnih dekorativnih dodatkih, ki bi zasedali prostor na postelji. Dekorativna blazina ni priporočljiv dodatek v tem prostoru, veliko bolje se znajde v dnevni sobi. Lahko pa vseeno posegamo po kakšnih drugih dekorativnih kosih, ki jih lahko dobro izkoristimo tudi v spalnici.

Dekorativna blazina v drugih vlogah

Najbolj posrečene so okrasne blazine v dnevnih sobah, kjer dopolnjujejo preostalo pohištvo, predvsem sedežne garniture in počivalnike. Tam imajo zelo eleganten učinek, če jih znamo dobro kombinirati s preostalo opremo.

Poleg tega lahko takšna blazina ponudi tudi dobrodošlo funkcionalnost. Še vedno se namreč dobro obnese kot udoben dodatek pri sedenju ali ležanju, kar je velika prednost, če v dnevni sobi preživljamo veliko prostega časa in se tam pogosto tudi sproščamo ali počivamo. Ne glede na to, da za osemurni spanec potrebujemo kvaliteten vzglavnik, je lahko tudi dekorativna blazina dobra podpora za kratek popoldanski dremež.

Prav tako pohištvo v dnevni sobi dopolnimo z drugimi dekorativnimi kosi. Zelo posrečene so dekorativne odeje, ki lahko močno spremenijo podobo pohištva in prostora, spet pa seveda prinašajo tudi koristno funkcijo pri uporabi. S takšnimi odejami lahko dopolnimo raznovrstno pohištvo, ne le v dnevni sobi, recimo tudi kakšne vrtne stole in ležalnike.

Na kavču je lahko koristna vsaka blazina

Sedežna blazina za udobno sedenje

Če govorimo o blazinah, pa moramo omeniti še sedežne blazine, ki skrbijo za udobno sedenje. Te običajno dopolnjujejo pohištvo, ki v izhodišču ni tako udobno. Uporabljamo jih na lesenih stolih in klopeh, takšna blazina pa je lahko zelo dobrodošla tudi na peči, kamnitem pohištvu, kovinskih stolih in drugih vrstah pohištva.

Zelo priljubljene so blazine za sedenje tudi v drugih okoljih, redno jih recimo srečujemo v gostinskih lokalih, kjer je še posebej pomembno, da lahko na stolih udobno sedimo. Pričakujemo lahko, da bo izkušnja prav zahvaljujoč takšnim blazinam veliko bolj prijetna, v lokalu pa lahko udobno presedimo dlje časa. Vsekakor pa ima tudi takšna blazina pomembno dekorativno vlogo, sploh če opremimo prostor z usklajenim kompletom opreme, ki se med seboj lepo ujema. Dosežemo lahko odlično kombinacijo funkcionalnih in estetskih učinkov, kar je vedno dobrodošel rezultat pri opremljanju takšnega okolja.