May 25, 2021

Paradontoza in težave zaradi slabe ustne higiene

Zobje so izjemno trdni in vzdržljivi, a vseeno so tudi občutljivi in hitro pokažejo posledice obrabe in vpliva neugodnih dejavnikov v primeru slabe ustne higiene. Nekatere težave so zelo značilne in jih bomo hitro prepoznali. Če smo takoj pozorni na znake, lahko tudi uspešno ukrepamo, čeprav je seveda v vsakem primeru še bolj priporočljiva preventiva. Tudi paradontoza, ki je najbolj značilna med pogostimi zobnimi boleznimi, se razvije običajno v primeru, da skrb za zobe zanemarjamo.

Zgodnji znaki, ki jih ima paradontoza

Med prvimi znaki morebitnih težav so rdeče in občutljive dlesni, ki začnejo hitro krvaveti pri ščetkanju ali nitkanju. To je že znak, da nekaj ni v redu, saj so zdrave dlesni dokaj robustne in jih ne moremo enostavno poškodovati. 

Opazimo tudi druge znake vnetja obzobnih tkiv, dlesni se začnejo odmikati oziroma odstopati od zobnih ploskev, težave pa se lahko hitro stopnjujejo. V začetni fazi paradontoza sicer ni posebej nevarna, a lahko se razvije do resne bolezni, za katero bo morda potrebna operacija.

Jasno je, da je pametno upoštevati že prve znake in takoj začeti zdravljenje paradontoze. Tako težave pravočasno naslovimo in jih tudi odpravimo, saj so v tej fazi še možni učinkoviti neinvazivni ukrepi. V vsakem primeru pa se močno poudarja tudi pomen dobre ustne higiene.

Paradontoza ni edina pogosta težava

Če ustno higieno zanemarjamo, se hitro pojavijo tudi nekatere druge težave. Predvsem se začne na zobnih ploskvah odlagati zobni kamen, ki ga je treba nato očistiti s peskanjem. Nalaganje zobnega kamna je neposredna posledica slabe ustne higiene, saj z rednim ščetkanjem in nitkanjem preprečimo mineralizacijo zobnih oblog in se zobni kamen ne more razviti. Podobno kot pri paradontozi to sprva sicer ni velika ali nevarna težava, lahko pa se stopnjuje in vodi v druge nevšečnosti in večje probleme.