May 25, 2021

Vratca za dimnik morajo biti pametno umeščena v dom

Če si želimo imeti varen in funkcionalno uporaben dimnik, moramo poskrbeti, da bodo mojstri med izdelavo dimnika poskrbeli za vse elemente, ki pri dimniku ne smejo manjkati. Eden izmed takšnih elementov so tudi vratca za dimnik, ki omogočajo enostaven in nujno potreben dostop do dimniške cevi. 

Dimnik je namreč potrebno redno čistiti in vzdrževati in ravno to nam omogočajo vratca za dimnik. Neočiščen in zamazan dimnik se namreč lahko hitro vname in pusti nepopravljive posledice. Požar znotraj doma je namreč izredno nevaren, saj nam zaradi nečistega dimnika lahko v trenutku zgori celoten dom. 

Kako pogosto je potrebno čistiti dimnik?

Čiščenje dimnikov je obvezno, vendar mora biti na varni razdalji od gorljivih snovi. Seveda čiščenje dimnikov ni enostavno opravilo, zato nas mora vsaj enkrat na leto obiskati dimnikar, ki bo znal pravilno in dovolj kvalitetno očistiti vse nečistoče v dimniku. Vratca za dimnik pa mu bodo omogočala popoln dostop do cevi, ki jo je potrebno očistiti. 

Če pri našemu dimniku vratca za dimnik niso prisotna, obstaja velika nevarnost požara. Tudi v primeru, da ostanejo vratca za dimnik odprta, to spravi v veliko nevarnost celoten dom. Iskre in pepel lahko zletijo ven iz dimnika, poleg tega pa je pri odprtih vratcih za dimnik nemogoče nadzorovati prepih dimnega kanala.

Varnost mora biti na prvem mestu

Ko govorimo o pravilnem delovanju dimnika, je torej izredno pomembno, da vsi elementi, ki sestavljajo naš dimnik delujejo skladno s pravili in dovolj dobro, da ne ogrožajo nikogar. Vratca za dimnik (https://www.ogm-bi.si/dimniski-sistemi/ekoker/) lahko delujejo nepomembna, ampak predstavljajo ključen člen vsakega dimnika. 

Če boste tudi vi v svojem novem domu izdelovali dimnik, poskrbite, da ga bo izdelal pravi mojster, ki bo zagotovo vedel, kako pomembna so vratca za dimnik in kako pomembno je, da imate v svojem domu varen in popolno delujoč dimnik.