May 25, 2021

Zaradi svoje natančnosti je laserski razrez pločevine vsestransko uporaben

Tehnologija kovinsko predelovalne industrije je v zadnjih letih močno napredovala in v ospredje prihajajo postopki, ki so učinkoviti. Eden od njih je tudi laserski razrez pločevine, ki velja za enega najmodernejših načinov obdelave oziroma razreza kovine.

Z laserskim razrezom pri Petal Pečnik lahko režemo različne vrste pločevine, ki so različnih debelin. Omogoča nam izdelavo najrazličnejših izdelkov in polizdelkov, ki se lahko uporabljajo v različne namene. Njegova največja prednost pa je izjemna natančnost izdelave in visoka produktivnost.

Princip delovanja laserskega razreza pločevine

Kot že ime pove, se za lasersko rezanje pločevine uporabljajo sodobni laserji, ki veljajo za zelo napredne naprave, ne glede na to, na katerem področju se uporabljajo. Laserji so računalniško vodeni in opravijo kakovostne reze na podlagi računalniško določenih dimenzij.

Naprave za laserski razrez pločevine delujejo tako, da se močan laserski žarek usmeri na določeno točko na površini. S tem se akumulira dovolj energije, da žarek topi pločevino in prodre skozi površino. Laser potrebuje za to zgolj dobrih 15 sekund, nato pa se pomika v želeni smeri kot ga usmerja računalnik. Natančnost laserskega razreza pločevine je izjemna, in sicer so odstopanja le do 0,01 mm.

Prednosti laserskega razreza pločevine so več kot očitne

Zaradi svoje velike natančnosti in izpopolnjene tehnologije, so prednosti laserskega razreza pločevine več kot očitne. Ena od njih je zagotovo visoka kakovost reza, saj ne prihaja do nobene deformacije obdelovanca, zaradi česar ni potrebe po dodatni obdelavi, s tem pa se proizvodni proces bistveno skrajša.

Poleg kakovosti je pomembna tudi hitrost izdelave. Zaradi visoke stopnje avtomatizacije, ki ga omogoča računalniško vodenje laserjev, se v zelo kratkem času lahko izdela večja količina izdelkov ali polizdelkov. Za laserski razrez pločevine pa velja, da je to eden najbolj ekonomičnih postopkov, ker je pri tem zelo malo odpadnega materiala, s čimer se stroški proizvodnje zmanjšajo.